Začína sa pestrý trojdňový maratón 58. folklórneho festivalu Východná

30.06.2012 Liptovský Mikuláš

Východná 29. júna (TASR) – V amfiteátri hornoliptovskej obce Východná sa dnes začína v poradí už 58. ročník najstaršieho a najprestížnejšieho celoslovenského folklórneho festivalu. Do nedele sa na pódiách prestaví viac ako 40 folklórnych súborov a 1200 domácich i zahraničných účinkujúcich.

„V mene všetkých, ktorí sa na organizácii tejto obrovskej akcie podieľajú, hovorím, že budeme spokojní, keď sa naplní heslo, ktoré sme spontánne vymysleli a znie veľmi výstižne, Východná je festival, ktorý si zamilujete. Spokojnosť návštevníkov bude našou najlepšou odmenou za vynaložené úsilie,“ uviedla pre TASR Katarína Babčáková, predsedníčka programovej rady FF Východná 2012.

Nosnými princípmi ostávajú pôvodnosť a interaktivita. „Na ich základe sme vytvorili scénické i mimoscénické programy. Tie sme, vzhľadom na to, v akom regióne sa nachádzame, naplnili nesmiernym bohatstvom našej krajiny, ukrytým v pastierskej, ovčiarskej, valaskej tradícii. Preto v amfiteátri pribudla originálna koliba,“ pokračovala pracovníčka organizátorského Národného osvetového centra.

Spomedzi množstva programov spomenula predstavenie Lúčnice venované 85. narodeninám prof. Štefana Nosáľa či pestré bloky vystúpení laureátov celoštátnych folklórnych súťaží. „Originálnym bude program pod názvom Balada v soche, v rámci ktorého sme sa pokúsili prepojiť s javiskom vedľa neho čnejúce ojedinelé drevené plastiky,“ priblížila.

Po mimoriadne vydarenej minuloročnej premiére má opäť svoje pevné miesto veľký interaktívny stan. „Nazvali sme ho príznačne Tanečnô humno. Hostitelia z Východnej nám prisľúbili, že už o rok ho nahradí ozajstná drevená stodola na tancovačky. Mysleli sme aj na najmladších milovníkov folklóru. Čaká ich detský Košiarik plný rôznych aktivít, školičky tanca, spevu, hier, rečňovaniek, tvorivé dielničky, tradičný odev,“ opisovala Babčáková.

„Vlani nás vytrápilo nepriaznivé počasie, prívalový dážď, vietor, chlad a dokonca sneženie. Ani to však nezmarilo čarovnú atmosféru nepochybne najväčšieho sviatku slovenského folklóru. Teraz sa na nás usmieva slniečko, preto verím, že po nedeľnom galaprograme budeme radostne bilancovať tento ročník a hneď vzápätí začneme prípravy na ďalší,“ dodala.
 

Vyberte región